Creditcard en bankpas passeren contant geld
Wereldwijd geven consumenten dit jaar voor het eerst meer uit met hun creditcard en bankpas dan met contant geld. Dat beweert marktonderzoeker Euromonitor International.
In 2016 zal opgeteld 20,7 biljoen euro worden gespendeerd met creditcards en bankpasjes, tegenover 20,17 biljoen in bankbiljetten en munten. Vorig jaar had cash nog een lichte voorsprong.
Meer creditcards in omloop
Wereldwijd is het aantal creditcards de laatste 2 jaar met 5 procent gegroeid. Het aantal pinpassen groeit met 8 procent nog sneller.
De opmars van pasjes is al decennia gaande, benadrukt Euromonitor. De onderzoeker spreekt van "een enorme verschuiving naar betaalkaarten in de laatste 20 jaar". Volgens andere nieuwe cijfers van Capgemini kwam de jaarlijkse groei van het aantal elektronische betalingen in 2015 voor het eerst uit boven 10 procent.
Overheden promoten betaalpasjes
Vooral technologie heeft de toegang tot financiële diensten voor veel mensen makkelijker gemaakt. Maar het groeiende gebruik van de creditcard en de bankpas is ook het gevolg van stimulansen door overheden. Zij hopen zo zwart geld te bestrijden en belastinginkomsten veilig te stellen.
Zuid-Korea bijvoorbeeld besloot in 1997 de creditcard te promoten door nieuwe gebruikers te belonen met fiscale voordelen en een gratis staatslot. Inmiddels heeft de gemiddelde Zuid-Koreaan vier à vijf creditcards in de portemonnee.
Na Azië is Noord-Amerika, de bakermat van de creditcard, nog steeds de belangrijkste groeimarkt voor betaalpasjes.
Het einde van cash?
Ten dode opgeschreven is contant geld echter zeker niet. Veel mensen geven de voorkeur aan cash vanwege de privacy die erbij hoort. Niet iedereen wil dat banken en overheden exact weten waar je geld aan uitgeeft.
Daarnaast is cash nog koning als je kijkt naar het aantal transacties in plaats van naar de uitgaven. Met een aandeel van 85% van alle geldtransacties wereldwijd – een recent cijfer van Mastercard – is contant geld nog oppermachtig. Vooral kleine bedragen zijn hiervoor verantwoordelijk.
Euromonitor rept helaas nog niet over mobiele betalingen met smartphones. Uitgerekend de betaalmethode die volgens Visa contant geld overbodig gaat maken, in Europa al in 2020.
(door Ton Hermans, 28 september 2016; bron: Euromonitor.com)