Mag ik mijn creditcard uitlenen aan mijn kind?
Je zoon gaat een maand naar Mexico en heeft daar een goed betaalmiddel nodig. Je denkt: ik geef hem mijn creditcard mee, dan komt hij niet voor verrassingen te staan. Maar je vraagt je meteen ook af of dat eigenlijk wel mag.
Een creditcard uitlenen doe je op eigen risico. Volgens de voorwaarden mag je de pincode van je kaart met niemand delen, ook niet met familieleden. Maar dit is uiteraard bedacht door de jurist van creditcardmaatschappij. Zodat die laatste nergens voor hoeft op te draaien mocht er iets fout gaan.
Kortom, de creditcarduitgever dekt zich in en zegt dat het niet mag. In de gevangenis kom je niet als je het toch doet, maar eventuele financiële gevolgen zijn dus voor eigen rekening.
Uitlenen komt vaak voor
De praktijk ziet er wat anders uit. Ouders lenen regelmatig hun creditcard uit aan zoon of dochter. Als hij of zij bijna 18 jaar is, is dat ook helemaal niet raar. Dan heeft je kind nog geen eigen creditcard – dat kan pas vanaf 18 – maar is het groot genoeg om met betaalmiddelen om te kunnen gaan.
Het is wel belangrijk dat je zoon of dochter begrijpt dat de kaart meteen moet worden geblokkeerd als deze zoekraakt of gestolen wordt. Dat kan door te bellen naar de creditcardmaatschappij, of door de instellingen meteen aan te passen in de app. Creditcard blokkeren staat meestal duidelijk vermeld.
Wat kun je beter doen?
Er zijn echter betere opties dan je eigen creditcard meegeven. Want je zou dan zelf tijdelijk niet over de kaart beschikken.
Optie 1: Vraag een extra card aan
Heb je zelf een creditcard, dan kun je vaak een tweede exemplaar bij dezelfde creditcardmaatschappij of bank aanvragen voor volwassen gezinsleden. Meestal is dat je partner, maar het zou ook je kind kunnen zijn. In principe moet het kind hiervoor 18 jaar zijn, maar bij ING kan het bijvoorbeeld al vanaf 16 – mits het om de extra kaart gaat.
Weet wel dat je in dit geval zelf nog steeds hoofdkaarthouder bent (ook de tweede kaart staat op jouw naam) en dat de uitgaven die met de tweede kaart worden gedaan van je bestedingslimiet af gaan. Mag je maandelijks maximaal 2.500 euro spenderen, dan tellen de uitgaven van beide kaarten mee.
Je moet ook een jaarlijkse bijdrage gaan betalen voor de extra kaart. Maar bij sommige aanbieders is een tweede exemplaar gratis. Dit geldt voor veel goldcards en bijvoorbeeld voor alle kaarten van American Express.
Welke creditcards een gratis tweede kaart aanbieden, kun je zien in dit lijstje op Creditcardvergelijking.nl.
Optie 2: Vraag een studentenkaart aan
Als je kind 18 jaar is, kan het een jongeren- of studentencreditcard aanvragen. De besteedruimte en dus ook de inkomenseis voor zo'n kaart is veel lager. Voor een lange reis is een studentencreditcard echter niet altijd geschikt. Je mag er bijvoorbeeld maar 500 euro mee uitgeven binnen één maand. Neem zo'n kaart alleen mee voor noodsituaties, niet als hoofdbetaalmiddel.
Voor studentencreditcards die worden uitgegeven door banken moet je doorgaans ook een betaalrekening bij de bank hebben.
Optie 3: Borg staan voor een echte creditcard voor je kind
Voor de meeste creditcards heb je een vast maandinkomen van minimaal 1.150 euro nodig. Studenten halen die ondergrens meestal niet. Je zoon of dochter kan echter toch een creditcard aanvragen als je als ouder bereid bent borg te staan. Dat betekent dat de kaartuitgever bij jou mag aankloppen als er een creditcardrekening niet wordt betaald.
ICS, de grootste creditcarduitgever van Nederland, heeft op zijn website een borgstellingsformulier dat je als ouder kunt invullen wanneer je kind een creditcard aanvraagt, bijvoorbeeld de bekende Visa World Card.
Let wel, aanvragen van een creditcard kan pas vanaf 18 jaar. Wat niet kan is als ouder een creditcard aanvragen en deze op naam van je minderjarige kind zetten.
Optie 4: Koop een prepaid creditcard
Ook voor een prepaid creditcard moet je 18 zijn. Maar er gelden voor zo'n kaart geen inkomenseisen, dat is het grote voordeel. Op een prepaidkaart stort je geld dat je al bezit, er is nooit sprake van lenen of een voorschot.
Prepaids worden echter minder geaccepteerd dan echte creditcards. Je kunt er bijvoorbeeld geen auto mee huren en meestal ook geen hotelkamer mee boeken. Daardoor is zo'n kaart helaas niet nuttig voor een grote reis. In winkels betalen lukt meestal wel.
Voor een reisje kan deze kaart wel extra handig zijn als budgetmiddel. Er zijn aan prepaids helaas diverse kosten verbonden die een gewone creditcard niet heeft. Zo betaal je voor het opladen, lange tijd niet gebruiken en het weer opzeggen van de kaart.
(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 22 januari 2019)