Staat elke creditcard geregistreerd bij het BKR?
Als je een creditcard neemt, word je niet meteen ingeschreven bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
Dit gebeurt pas als je de mogelijkheid hebt om de uitgaven die je doet met de kaart gespreid terug te betalen in meerdere termijnen. Hiervoor moet je echter een aparte overeenkomst sluiten.
Heb je zo'n overeenkomst, dan is er sprake van een lening en word je wél aangemeld bij het BKR. Deze vermelding blijft staan tot vijf jaar na beëindiging van de leenovereenkomst.
Heb je die overeenkomst niet, dan ben je ook niet bekend bij het BKR.
Standaard geen betaling in termijnen
In Nederland worden de meeste creditcards standaard geleverd zonder dat de mogelijkheid om gespreid te betalen is geactiveerd. Al je uitgaven binnen een maand worden dan aan het eind van die maand in één keer van je rekening afgeschreven.
Het BKR negeert dergelijke creditcards waarvan uitgaven altijd binnen dertig dagen moeten zijn terugbetaald.
Wel controle bij aanvraag
Niet elke creditcard staat dus geregistreerd bij het BKR. Wanneer je een nieuwe creditcard aanvraagt, wordt echter wel altijd gekeken of je een BKR-notering hébt. Dit hoort bij de check van je financiële situatie die de creditcardaanbieder verplicht moet doen.
Wil je er absoluut zeker van zijn dat je geen BKR-registratie krijgt als je besluit een creditcard te nemen, dan kun je het best de productvoorwaarden van de creditcard daar op controleren.
(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 23 oktober 2019; Bron: BKR)
Bekijk hier de beste creditcards van Nederland - en vraag direct aan
Lees ook:
Wat kan ik doen als mijn aanvraag voor een creditcard wordt afgewezen?